Saját eszköztárunkból egy időben több jimmyjib kategóriába sorolható kránnal állunk rendelkezésre:

8 tagú JimmyJib Triangle  (max. 7,5m karhossz),

- 10 tagú JimmyJib Triangle  (max. 9,4m karhossz),

"PRO-CAM daru"  (7,5 méter karhossz).

Ezen kívül vállaljuk partnercégek tulajdonában lévő teleszkópos kránok  teljes körű üzemeltetését – elsősorban televíziós produkciókban. 

JimmyJib Triangle

jimmy

Az amerikai gyártmányú JimmyJib 1993-tól vált ismertté Magyarországon. 1997-ben mutatták be a jelentősen továbbfejlesztett változatot, a JimmyJib „Triangle”-t, ami a gém háromszögletű keresztmetszetéről kapta a nevét. Ez a profil nagyobb stabilitást biztosít kisebb önsúly mellett is. A daru modulárisan telepíthető, a kar 3 láb (91 cm) hosszú tagokból áll össze, így nehezebben megközelíthető helyekre is eljuttatható, ott felépíthető. 

Összeszerelési változatok és méretek

  kar hossz (cm) teljes hossz (cm)  max. kamera magasság (cm)   hátsó helyigény forgásponttól mérve Méretábra
2 tag 210 335 260 125 cm megnyitás
3 tag 300 425  340  125 cm  megnyitás
4 tag 390 515 415 125 cm megnyitás
5 tag 480 605 490 125 cm megnyitás
5 tag 480 680 490 200 cm (Dupla tag hátul, nehezebb kameráknál alkalmazható) megnyitás
6 tag 570 770 580 200 cm (Dupla tag hátul) megnyitás
8 tag 755 955 730 200 cm (Dupla tag hátul) megnyitás
10 tag* 940 1215   870 275 cm (Tripla tag hátul  megnyitás

 *(egyidőben csak az egyik JimmyJib tudja ezt a méretet)

Kamera átférés

(pl. ablakon):  70×100 cm

Dolly átférés 

(pl. ajtón):  100×240 cm 

Speciális esetekben – enyhén korlátozott felhasználás mellett – a mozgatófej felfele állításával az elérhető kameramagasság közel egy méterrel megnövelhető minden méretnél.

Összsúlya pl. a 8 tagú változatnál (kamerával, kiegyensúlyozva, kezelőszemélyzettel): kb 500-600 kg. A JimmyJib saját gumikerekein, vagy szabvány - 62 cm széles - sínen tud kocsizni. (A 940 cm-es – 10 tagú - változatnál fahrtsín alkalmazását nem ajánljuk.) A kameraman elektronikus úton, -joystick és szervomotorok segítségével - mozgatja a kamerát. Videó kameránál a vezérlő egységről irányítható a vario, az élesség, az írisz, valamint kamkorder használata esetén a felvétel is innen indítható. Többkamerás üzemmódban mindenki által jól látható adásjelzés, illetve az operatőr számára külön monitoron megjelenő „program kép” áll rendelkezésre. Egyes kránjaink saját Pro-Cam fejlesztésű Z-tengelyekkel is rendelkeznek: a kamera a harmadik tengelyen – kábelezéstől függően - több mint 2 x 360°-ban megforgatható. 

A Jimmy Jib kategóriájú kránokat elsősorban videokamerákhoz ajánljuk (ENG, Stúdió vagy Közvetítőkocsi kézikamerája - Canon vagy Fujinon objektívvel), de minimális felszereltségű (lehetőleg fix objektívvel és kisméretű kompendiummal ellátott), "könnyebb" filmkamerák mozgatására is alkalmas, valamint természetesen a manapság oly népszerű „fényképezőgép” típusú könnyű kamerákhoz is használhatóak. Figyelem! „Filmes körülmények” esetén előzetes technikai egyeztetés – élességhúzás, kameraindítás… - minden esetben szükséges!

Pro-Cam Daru

daru mozaik

A PRO-CAM krán egy - teljes egészében - magyar fejlesztésű kamerakrán, melyet (mint a neve már sejteti) a PRO-CAM Bt. (Turai Ferenc) gyártott. ( A gyártás alatt kell érteni a tervrajzok elkészítését, anyagok kiválasztását, beszerzését, mechanikus elemek ellenőrzött legyártatását szakműhelyekben, valamint az elektronika teljes egészében saját kezű gyártását.) A PRO-CAM daru felépítése, műszaki paraméterei és teherbírása alapján a JimmyJib kategóriába tartozik, ám attól néhány jellemzőjében eltér. Különbségek a JimmyJib és a "PRO-CAM daru" között: - A kar hossza 1m-től 7,5-m-ig félméterenként választható. (Maximális hossza kb. a 8 tagú JimmyJib-bel megegyező.) 5 méter alatt a "hátulja" 1,2 m, 5 méter felett 2 m. - A dolly 4 ponton, 8 gumikeréken támaszkodik összkerék-kormányzással ellátva, amely elsősorban stúdió körülmények között előnyös, de természetesen fahrtsínre is helyezhető. (Mind a normál 62 cm-es mind a szélesebb nyomtávú 81 cm-es sínre illeszkedik.) A vezérlőelektronika olyan plusz extrákkal lett ellátva, melyek nagyban segítik a kameraman munkáját. 

SPECIAL "Pro-Cam" Z-Head

1998 februárjában – az akkori „konzorciumunk” tulajdonában - megérkezett Magyarországra az első Jimmy Jib Triangle, mely rövid idő alatt igen népszerű lett a megrendelők körében. Ebben az időben a gyári alapverzió a kamera mozgatását "csak" két tengelyen tette lehetővé (X-Y). Az akkori idők televíziózás „képi divatjának” megfelelően hamar felvetődött az igény a harmadik - "Z" - tengely mozgatására is (optika tengely körüli forgás). Mivel a gyártó által az idő tájt extra tartozékként kínált 2x60 fokos "billegést" megengedő Z-head nem felelt meg igényeinknek, a Pro-Cam Bt. "bevállalta" egy Speciális - akár 360 fokos elfordulást is lehetővé tevő - Z-tengely legyártását. A gondos tervezést gondos előállítás követte. A "prototípus" olyan jól sikerült, hogy gyakorlatilag változtatás nélkül gyártottunk le belőle több darabot.

 

Eszközeink és szolgáltatásaink felől elérhetőségeinken érdeklődhet.

 

TELESZKÓPOS KRÁNOK ÜZEMELTETÉSE

Igazodva jelenünk elvárásaihoz - több mint 15 éves szakmai tapasztalattal a hátunk mögött - vállaljuk partnercégek tulajdonában lévő teleszkópos kamera-kránok teljes körű üzemeltetését - elsősorban televíziós környezetben. Bizalommal fordulhat hozzánk a szakmai tanácsadástól kezdve a megfelelő típus kiválasztásán keresztül akár a komplett szolgáltatásig.

Ezen kránok bonyolult műszaki felépítésűek, többnyire nagy méretűek, „robusztusak”, kezelésük speciálisan képzett szakembereket igényel. Helyszínre juttatásuk, térben való elhelyezésük, műszaki kiszolgálásuk és szakszerű működtetésük jóval összetettebb feladat mint az egyszerűbb (jimmyjib kategóriájú) kránoké, ezért azoknál szervezési, logisztikai és lebonyolítási szempontból is sokkal körültekintőbb ügyintézést igényel.

A teleszkópos kránok bérleti/szolgáltatási/üzemeltetési díjának megállapítása alapvetően minden esetben partnercégeink (a kránok tulajdonosainak) árképzésén alapul.  

Nem „csak” szakmai tapasztalatot gyűjtöttünk az évek során, de saját eszközparkot, „műszaki bázist” is kialakítottunk amik ezen kránok professzionális használatához nélkülözhetetlenek – monitorok, kommunikációs rendszerek, adásjelzések…, –  mindezek akár több teleszkópos krán egyidejű használatakor is rendelkezésre állnak és használatukért általában nem számolunk fel külön díjat.

Napjainkban népszerű teleszkópos kránok:

SuperTechno 30  

Scorpio 45  

MovieBird 52

 

SuperTechno 30 krán

techno

Az „úttörő” - ma már inkább a középméretű kategóriába sorolható, régóta bejáratott, megbízható teleszkópos krán (alapesetben extra funkciók nélkül). Egyedi tulajdonsága azonban, hogy saját távirányított fejjel (és hozzátartozó vezérléssel) rendelkezik, így az esetek nagy részében nem kell külön kameramozgató fejről (esetleg speciális kameráról) gondoskodni.

Műszaki paraméterek: 

 • Kar maximális hossza (forgásponttól):  9,55 m
 • Kar minimális hossza (forgásponttól):  2,65 m
 • Teljes hossz (kitolt karral):  11,95 m
 • Teljes hossz behúzott karral:  5,05 m
 • Maximális kamera magasság:  9,2 m
 • Teleszkóp hasznos mozgása:  6,9 m
 • Hátsó szekció mérete (forgásponttól):  2,4 m
 • Minimális magassága (vízszintes helyzetben):  2,1 m, felemelt oszloppal:  2,55 m 
 • Dolly szélessége (letalpalók nélkül):  1,36 m Letalpalókkal:  1,95 m
 • Dolly hosszúsága:  1,65 m
 • Feszültség/áram igény:  230V/16A

Súlyadatok (kg): 

 • Dolly:  130 kg
 • Oszlop:  80 kg
 • Teleszkópos kar:  320 kg
 • Ellensúlyok:  (45 x 13.5 kg)  607,5 kg
 • Z-Head:  24 kg
 • Össz súly (SuperTechno 30, 20 kg-os kamerával):  1350 kg
 • Maximum teleszkóp sebesség: 2,8 m/s  (opcionális kétszerező elektronikával – „Speedbox”)

Scorpio 45

 A Scorpio 45 krán különlegessége, hogy automatikus/programozható funkciók végrehajtására is képes. Ilyen lehet például egy „előre felvett” mozgás automatikus reprodukálása, vagy például a teleszkóp automatikus mozgatásával elérhető teljesen egyenes vonalú emelkedés/süllyedés, fahrtolás egy előre meghatározott sík mentén. Bizonyos estekben ezen automatikus funkciók rendkívül előnyösek, nemcsak gyorsítják, tökéletesítik a munkavégzést, de ami ennél is fontosabb -  mindenképpen szebbé tudják varázsolni a végeredményt. Fontos tudni, hogy a skorpió krán alapban nem rendelkezik saját kameramozgató fejjel. A megfelelő fej kiválasztása a feladattól és/vagy a kamera típusától függ. Tapasztalataink alapján az összsúly csökkentése – ezáltal a kezelhetőség nagymértékű javítása és a stabil/rezgésmentes kameramozgások érdekében – a „boksz kamerával” üzemelő kis méretű, könnyű, elektronikusan stabilizált kameramozgató fejeket szoktuk javasolni (pl. Newton Head).

Műszaki paraméterek:

 • Kar maximális hossza (forgásponttól):  14 m
 • Kar minimális hossza (forgásponttól):  2,41 m
 • Teljes hossz kitolt karral:  16,8 m
 • Teljes hossz behúzott karral:  5,19 m
 • Maximális kamera magasság:  14,1 m
 • Teleszkóp hasznos mozgása:  11,4 m
 • Hátsó szekció mérete (forgásponttól):  2,8 m
 • Minimális magassága (vízszintes helyzetben):  2,14 m, felemelt oszloppal:  2,8 m
 • Dolly szélessége (letalpalók nélkül):  1,56 m
 • Dolly hosszúsága:  1,8 m
 • Feszültség/áram igény: 230V/30A
 • Maximum súly: 200 kg
 • Maximum súly fej/kamera és ellensúlyok nélkül: 400 kg
 • Terhelhetőség függesztett fejjel: 70 kg
 • Terhelhetőség felfele szerelt fejjel: 45 kg
 • Maximum teleszkóp sebesség: 2,6 m/s
 • Méretábra: megnyitás

 

MovieBird 52

A MovieBird 52 egy egészen új – kimondottam televíziós (broadcast) felhasználásra fejlesztett - krán. Alaptulajdonsága, hogy óriási maximális mérete ellenére nagyon kompakt kialakítású, behúzott teleszkóppal alig foglal el nagyobb helyet mint a Scorpio 45. Bár extra funkciókat nem kínál, de ha az a cél, hogy a teret minél jobban be tudjuk járni akkor valószínűleg ez a krán lehet a megoldás.

Hasonlóan mint a Scorpio 45 kránnál, itt is elmondhatjuk, hogy alapban ez a krán sem rendelkezik saját kameramozgató fejjel. A megfelelő fej kiválasztása a feladattól és/vagy a kamera típusától függ. Tapasztalataink alapján az összsúly csökkentése – ezáltal a kezelhetőség nagymértékű javítása és a stabil/rezgésmentes kameramozgások érdekében – a „boksz kamerával” üzemelő kis méretű, könnyű, elektronikusan stabilizált kameramozgató fejeket szoktuk javasolni (pl. Newton Head).

Műszaki paraméterek:

 • Kar maximális hossza (forgásponttól):  15,7 m
 • Kar minimális hossza (forgásponttól):  2,9 m
 • Teljes hossz kitolt karral:  18 m
 • Teljes hossz behúzott karral:  5,4 m
 • Maximális kamera magasság:  11,35 m
 • Teleszkóp hasznos mozgása:  12,6 m
 • Hátsó szekció mérete (forgásponttól):  2,51 m
 • Minimális magassága (vízszintes helyzetben):  2,05 m, felemelt oszloppal:  2,5 m 
 • Dolly szélessége:  1,55 m
 • Dolly hosszúsága:  1,65 m
 • Feszültség/áram igény: 220V/30A  
 • Maximum súly: 700 kg
 • Maximum súly fej/kamera és ellensúlyok nélkül: 980 kg
 • Terhelhetőség: 40 kg
 • Maximum teleszkóp sebesség: 2,0 m/s 
 • Méretábra: megnyitás

Eszközeink és szolgáltatásaink felől elérhetőségeinken érdeklődhet.

 

Kameradarukról általában

Távirányított mozgatófejjel ellátott JimmyJib I. típusú kamera-daru már a 90-es évek elején elérhető volt Magyarországon. 1993-ban érkezett a többet tudó, lényegesen hosszabb és már sokkal precízebben irányítható Jimmy Jib III. Ezek a még "cső formájú gémek" még nem igazán voltak alkalmasak a filmkamerák mozgatásához, de az 1998-ban megjelent - jelentősen átdolgozott JimmyJib Triangle már könnyedén "megbirkózik" a nehezebb - így a filmes - kamerákkal is, akár Z-tengellyel  együtt. Ezekkel a kameradarukkal a kameraman, operatőr távirányítással - joystickkel,  esetenként Crank wheels (kerekes fejmozgató) - kezeli a daru végére szerelt kamerát, a kránossal (és esetenként a fahrtossal) összehangolt munkája eredményeként olyan kameramozgások is végezhetők, amik a hagyományos "felülős" kameradarukkal nem kivitelezhetőek. Bővíthetik a képi kifejezésmódok eszköztárát, megsokszorozhatják egy TV-közvetítésnél a kameraállások számát, vagy jelentős idő és költség megtakarítást jelenthetnek például, ha egy felső gépálláshoz nem kell emelvényt építeni. Ezen típusú daruk továbbfejlesztett változatai a különböző gyártmányú teleszkópos kránok  (pl. SuperTechno 30,  Scorpio 45, MovieBird 52) amik kialakításuknak köszönhetően hosszirányban is „hasznosban” tudják mozgatni a kamerát, így – a teret minden irányban könnyedén bejárva - mindennél nagyobb szabadságot ad a kameramozgások kivitelezésénél.